Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για τα προβλήματα των ΔΕΥΑ, ζητούν οι Δήμαρχοι
Δεν αποδέχονται καμιά μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ οι Δήμαρχοι και πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης γιατί, όπως υποστηρίζουν “με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ουσιαστικά καταργείται η κατοχυρωμένη συνταγματικά αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του πόσιμου νερού που είναι τοπική υπόθεση”.
Το μήνυμα αυτό έστειλαν χθες, Πέμπτη, από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμαρχοι, Πρόεδροι, εκπρόσωποι και στελέχη των ΔΕΥΑ όλης της χώρας που συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για να συζητήσουν ξανά, για δεύτερη φορά μέσα σ΄ ένα χρόνο για το μέλλον των ΔΕΥΑ, όπως αυτό σχεδιάζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι Δήμαρχοι θεωρούν ότι η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση δημιουργεί σοβαρότατα νομικά και λειτουργικά προβλήματα, ότι δεν επιλύει τα βασικά προβλήματα των Δ.Ε.Υ.Α. που είναι η ενέργεια και η υποστελέχωση, και αν τελικά εφαρμοσθεί θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της Περιφέρειας.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης στην ομιλία του διερωτήθηκε για ποιον λόγο ένα θέμα τόσο σοβαρό για τις τοπικές κοινωνίες, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της χώρας χρονίζει με εμφανές πλέον το αδιέξοδο στην προώθησή του.
Δίνοντας ο ίδιος την απάντηση στο ρητορικό ερώτημα που έθεσε, είπε ότι «το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει για εμάς, την ΕΔΕΥΑ και τις ΔΕΥΑ χωρίς, όμως, εμάς και όχι μόνο.
Διότι πέρα από προφορικές εξαγγελίες και ανακοινώσεις σε ημερίδες και συνεντεύξεις Τύπου δεν είχαμε μέχρι στιγμής επίσημο κείμενο παρότι επανειλημμένα τόσο εμείς όσο και η ΚΕΔΕ το έχουμε ζητήσει. Αλλά, το μέλλον των ΔΕΥΑ σχεδιάζεται, χωρίς, όπως φαίνεται τουλάχιστον, και το Υπουργείο Εσωτερικών που είναι το κατ’ εξοχήν αρμόδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Υπουργείο το οποίο, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση του σχεδιασμού, εξέλιξη που μόνο ως θεσμικά προβληματική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί».
Στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος στην κεντρική του ομιλία ανέφερε ότι οι ΔΕΥΑ θα περιληφθούν στον Ενιαίο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης του οποίου η επεξεργασία μόλις ξεκίνησε.
Στην συνέχεια και στη θεματική ενότητα για την ενέργεια και τα ύδατα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκυλακάκης, απαντώντας κατά κάποιο τρόπο στο επίμονο αίτημα των Δημάρχων ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο για τις ΔΕΥΑ δεν έχει δοθεί επίσημα σε ΚΕΔΕ και ΕΔΕΥΑ διότι πρέπει να συζητηθεί και με το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού το νομοσχέδιο είναι κοινό, δεν είναι μόνο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι και του Υπουργείου Εσωτερικών και επομένως πρέπει να συμφωνήσει και το Υπουργείο Εσωτερικών για να προχωρήσει».
«Δυστυχώς, είπε ο κ. Μαρινάκης, για μια ακόμη φορά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργάσθηκε ένα νομοσχέδιο χωρίς να έχει κάνει ακτινογράφηση και καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του τομέα υδάτων, υποτιμώντας θεσμικά την ΡΑΑΕΥ που το ίδιο θεσμοθέτησε το 2023 με τον ν. 5037, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες από την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» στις ΔΕΥΑ που είναι μια από τις βασικές αιτίες της υφιστάμενης κατάστασης των επιχειρήσεων, και αγνοώντας τις μελέτες που εν μέρει χαρτογράφησαν τις ΔΕΥΑ.
Σύμφωνα με τους αιρετούς προέδρους των ΔΕΥΑ «το κύριο χαρακτηριστικό του σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ότι δεν δίνει βιώσιμες και λειτουργικές λύσεις στα βασικά προβλήματα των ΔΕΥΑ που είναι το ενεργειακό και η υποστελέχωση».
Ειδικά ως προς το ενεργειακό κόστος και την ενεργειακή αυτάρκεια των ΔΕΥΑ οι Δήμαρχοι δεν θεωρούν ότι το πρόγραμμα «Απόλλων» έτσι όπως έχει σχεδιασθεί και περιγραφεί μέχρι στιγμής δίνει βιώσιμη λύση στο ενεργειακό πρόβλημα των ΔΕΥΑ. Κι αυτό διότι οπως ισχυρίζονται, δεν οδηγεί τις ΔΕΥΑ στην ενεργειακή αυτάρκεια, αλλά αντ’ αυτού τις καθιστά «πελάτες» των μεγάλων ενεργειακών παρόχων.
«Ουσιαστικά, οι ΔΕΥΑ θα «κλειδώσουν» μια σταθερή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα 20 χρόνια, αναλαμβάνοντας εξολοκλήρου το ρίσκο να πληρώνουν πιο ακριβό ρεύμα σε περίπτωση που στα επόμενα χρόνια οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μειωθούν, όπως ανέφερε και ο κ. Σκυλακάκης στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης.
«H επιμονή και εμμονή του Υπουργείου Περιβάλλοντος που προβάλλει έντονα πλέον και την λειψυδρία ως έναν από τους βασικούς λόγους της μεταρρύθμισης, έχει όπως προαναφέρθηκε αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο το οποίο δεν μας έχει ακόμα επίσημα κοινοποιηθεί, αλλά διακινείται μέσω διαρροών σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που βραχυκυκλώνει θεσμικά τη διαδικασία και δημιουργεί τεράστια αναστάτωση στις ΔΕΥΑ, τους Δήμους, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες που ήδη έχουν ξεσηκωθεί για να υπερασπίσουν τον φυσικό πόρο, το νερό» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
Η διοίκηση και η διαχείριση των υδάτων είναι αρμοδιότητα των Δήμων
«Η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΑ και την ΕΕΤΑΑ συγκεκριμένη και επιχειρησιακά τεκμηριωμένη λύση για τις ΔΕΥΑ, η οποία, σε αντίθεση με την πρόταση του ΥΠΕΝ για τη δημιουργία φαραωνικών ΔΕΥΑ ανά περιφέρεια, προβλέπει τη λειτουργία μίας ΔΕΥΑ σε κάθε νομό (ή και δύο όπου κριθεί απαραίτητο), μόνο σε εθελούσια βάση και το Δ.Σ. του νέου σχήματος να ανήκει 100% στην Αυτοδιοίκηση.
Η παραπάνω θέση μας επιβεβαιώθηκε ομόφωνα και στο πρόσφατο συνέδριό μας.
Κατά συνέπεια η δια άλλης οδού παρείσφρηση σε σχήματα δημοτικά με πλειοψηφίες εκτός της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και η με αντισυνταγματικό τρόπο αφαίρεση από ένα δήμο περιουσιακού του στοιχείου δεν μπορεί να γίνει δεκτή».
Την κατηγορηματική αυτή δήλωση επανέλαβε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.
Ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε ότι από τον Μάιο που κατατέθηκε η σχετική μελέτη δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα η επίσημη πρόταση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως είχε δεσμευτεί ο υπουργός Θ. Σκυλακάκης, κατά την επίσκεψή του στην ΚΕΔΕ. Επίσης σημείωσε ότι ο υπουργός είχε δεσμευτεί πως θα δοθεί μια αρχική βοήθεια 250 εκ. ευρώ στις ΔΕΥΑ (150 εκ. ευρώ με τη μορφή δωρεάν επιχορήγησης και 100 εκ. ευρώ με τη μορφή δανείου σε άτοκες δόσεις για 30 χρόνια).
«Μετά, αφού εξυφάνθηκαν και παρουσιάστηκαν άλλα σενάρια, τώρα λένε ότι θα είναι όλο το ποσό δάνειο. Αν είναι να πάρουμε εμείς 250 εκ. ευρώ δάνειο το παίρνουμε και μόνοι μας το δάνειο. Δεν περιμένουμε εσείς να μας δανείσετε. Γιατί αυτή δεν ήταν ποτέ η συζήτηση», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.
Οι πρόεδροι των ΔΕΥΑ εγκαλούν τον υπουργό οτι εφαρμόζει την τακτική του «διαίρει και βασίλευε», αφού καλεί τους εκπροσώπους περιοχών όπως οι Κυκλάδες, η Βοιωτία, η Φωκίδα, η Κορινθία, περιοχές στις οποίες σύμφωνα με το διαρρεύσαν νομοσχέδιο προβλέπεται να επεκταθεί η ΕΥΔΑΠ για να διαπραγματευθεί το μέλλον τους, αντί να καλέσει επισήμως την ΕΔΕΥΑ και την ΚΕΔΕ για μια συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης και με όλα τα δεδομένα ώστε να υπάρξει συνδιαμόρφωση του νομοσχεδίου με στόχο να είναι συνταγματικά ορθό και λειτουργικά εφαρμόσιμο.
Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι το Υπουργείο έχει ως κόκκινη γραμμή της μεταρρύθμισης μια μίνιμουμ αποτελεσματική διαχείριση του νερού, αλλά και μια μίνιμουμ συνεννόηση για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση, χωρίς την οποία δεν μπορεί να προχωρήσει.
Γι΄ αυτό η ΕΔΕΥΑ ζητά την έναρξη μιας παραγωγικής συζήτησης εφ΄ όλης της ύλης, με την συμμετοχή της ΚΕΔΕ και του αρμόδιου για την Αυτοδιοίκηση Υπουργείου Εσωτερικών, διότι καμιά μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ και των Δήμων δεν μπορεί να γίνει και να επιτύχει χωρίς την συναίνεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.