Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

«Νηστεία & Διατροφή» 3 + 1 θρεπτικά συστατικά που αξίζει να προσέξω

Στο 2ο μέρος του αφιερώματος «Νηστεία & Διατροφή» η Κλινική Διαιτολόγος, Βαλεντίνη Ρίζου MSc. μας ενημερώνει σχετικά με θρεπτικά συστατικά των οποίων η πρόσληψη μπορεί να είναι χαμηλή (περίπτωση ανεπάρκειας) ή υψηλή (περίπτωση υπερκατανάλωσης) κατά την διάρκεια της νηστείας και τρόπους διαχείρισης των περιπτώσεων αυτών. Διεξοδικότερα, αρκετές πληθυσμιακές ομάδες που νηστεύουν (γυναίκες στην εγκυμοσύνη, χορτοφάγοι, άτομα > 65 ετών) μπορεί να προσλαμβάνουν ανεπαρκή ποσότητα σιδήρου, ασβεστίου, βιταμίνης Β12 ή αντίθετα να σημειώνουν υψηλή πρόσληψη νατρίου με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διαταραγμένης κατάστασης υγείας.

Περιπτώσεις πιθανών ανεπαρκειών

Βιταμίνη Β12

Πληθυσμός με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας: γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, γυναίκες κατά την διάρκεια του θηλασμού, χορτοφάγοι καθώς και άτομα > 65 ετών

Διατροφικές συστάσεις - Φυτικές πηγές βιταμίνης Β12

Κατανάλωσε…

  • Διατροφική μαγιά που είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Β12 και προσφέρει «τυρένια» γεύση στα γεύματα
  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα με βιταμίνη Β12 όπως φυτικά ροφήματα

 

Σίδηρο (Fe)

Πληθυσμός με αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας: άτομα με σιδηροπενία, γυναίκες κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης

Διατροφικές συστάσεις – Φυτικές πηγές σιδήρου

Κατανάλωσε…

  • Όσπρια σε συνδυασμό με πηγές βιταμίνης C όπως: χυμός λεμονιού, καρότο, πιπεριά, τομάτα με σκοπό την αύξηση της απορρόφησης του φυτικού σιδήρου
  • Δημητριακά πρωινού, στα οποία έχει γίνει εμπλουτισμός
  • Κινόα αντί για ρύζι, δεδομένου πως πρόκειται για μία καλή πηγή φυτικού σιδήρου

 

Ασβέστιο (Ca)

Πληθυσμός με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας: γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, άτομα με οστεοπόρωση

Διατροφικές συστάσεις – Φυτικές πηγές ασβεστίου

Κατανάλωσε…

  • Γάλα σόγιας, τόφου
  • Ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, σπόροι σουσαμιού
  • Εμπλουτισμένα προϊόντα με ασβέστιο π.χ. φυτικά ροφήματα

 

 

Σημειώνεται πως και στις 3 περιπτώσεις που αναφέρονται, μπορεί να συσταθεί η χρήση συμπληρώματος διατροφής μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Tέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί και μία περίπτωση πιθανής υπερκατανάλωσης ενός μικρο-θρεπτικού συστατικού όπως αυτό του νατρίου (Να). Η υπερκατανάλωση νατρίου μέσω της αυξημένης κατανάλωσης αλατιού είναι συχνή και πληθυσμός με αυξημένο κίνδυνο διαταραχής των επιπέδων υγείας είναι: άτομα με νεφρική νόσο, άτομα με υπέρταση και γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης με υπερκλαμψία.

 

 

Διατροφικές συστάσεις για μείωση πρόσληψης νατρίου

Συστήνεται…

  • η μείωση του προστιθέμενου αλατιού στο μαγείρεμα
  • η αποφυγή τοποθέτησης αλατιέρας στο τραπέζι
  • το ξαρμύρισμα ελιών
  • ο περιορισμός κατανάλωσης κονσερβοποιημένων τροφίμων: θαλασσινά, ντολμαδάκια γιαλαντζί, οσπρίων
  • προσθήκη μυρωδικών (βασιλικός, δυόσμος) – μπαχαρικών (κάρυ, πάπρικα) για ποικιλία και ανάδειξη γεύσεων

Βαλεντίνη Ρίζου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Msc.

Επιστημονική συνεργάτιδα Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Instagram: nutricare4health

Tik-Tok: Valentini Rizou Dietitian

 

 

Απόψεις

➥ Ενδιαφέρον θα είχε μια δημοσκόπηση για να δούμε όλος αυτός ο κόσμος που βγήκε στο δρόμο, στις 28 Φεβρουαρίου, για να ζητήσει δικαιοσύνη για την τραγωδία των Τεμπών,...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness