«Νηστεία & Διατροφή» 3 + 1 θρεπτικά συστατικά που αξίζει να προσέξω
Στο 2ο μέρος του αφιερώματος «Νηστεία & Διατροφή» η Κλινική Διαιτολόγος, Βαλεντίνη Ρίζου MSc. μας ενημερώνει σχετικά με θρεπτικά συστατικά των οποίων η πρόσληψη μπορεί να είναι χαμηλή (περίπτωση ανεπάρκειας) ή υψηλή (περίπτωση υπερκατανάλωσης) κατά την διάρκεια της νηστείας και τρόπους διαχείρισης των περιπτώσεων αυτών. Διεξοδικότερα, αρκετές πληθυσμιακές ομάδες που νηστεύουν (γυναίκες στην εγκυμοσύνη, χορτοφάγοι, άτομα > 65 ετών) μπορεί να προσλαμβάνουν ανεπαρκή ποσότητα σιδήρου, ασβεστίου, βιταμίνης Β12 ή αντίθετα να σημειώνουν υψηλή πρόσληψη νατρίου με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διαταραγμένης κατάστασης υγείας.
Περιπτώσεις πιθανών ανεπαρκειών
Βιταμίνη Β12
Πληθυσμός με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας: γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, γυναίκες κατά την διάρκεια του θηλασμού, χορτοφάγοι καθώς και άτομα > 65 ετών
Διατροφικές συστάσεις - Φυτικές πηγές βιταμίνης Β12
Κατανάλωσε…
- Διατροφική μαγιά που είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Β12 και προσφέρει «τυρένια» γεύση στα γεύματα
- Εμπλουτισμένα τρόφιμα με βιταμίνη Β12 όπως φυτικά ροφήματα
Σίδηρο (Fe)
Πληθυσμός με αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας: άτομα με σιδηροπενία, γυναίκες κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης
Διατροφικές συστάσεις – Φυτικές πηγές σιδήρου
Κατανάλωσε…
- Όσπρια σε συνδυασμό με πηγές βιταμίνης C όπως: χυμός λεμονιού, καρότο, πιπεριά, τομάτα με σκοπό την αύξηση της απορρόφησης του φυτικού σιδήρου
- Δημητριακά πρωινού, στα οποία έχει γίνει εμπλουτισμός
- Κινόα αντί για ρύζι, δεδομένου πως πρόκειται για μία καλή πηγή φυτικού σιδήρου
Ασβέστιο (Ca)
Πληθυσμός με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας: γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, άτομα με οστεοπόρωση
Διατροφικές συστάσεις – Φυτικές πηγές ασβεστίου
Κατανάλωσε…
- Γάλα σόγιας, τόφου
- Ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, σπόροι σουσαμιού
- Εμπλουτισμένα προϊόντα με ασβέστιο π.χ. φυτικά ροφήματα
Σημειώνεται πως και στις 3 περιπτώσεις που αναφέρονται, μπορεί να συσταθεί η χρήση συμπληρώματος διατροφής μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.
Tέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί και μία περίπτωση πιθανής υπερκατανάλωσης ενός μικρο-θρεπτικού συστατικού όπως αυτό του νατρίου (Να). Η υπερκατανάλωση νατρίου μέσω της αυξημένης κατανάλωσης αλατιού είναι συχνή και πληθυσμός με αυξημένο κίνδυνο διαταραχής των επιπέδων υγείας είναι: άτομα με νεφρική νόσο, άτομα με υπέρταση και γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης με υπερκλαμψία.
Διατροφικές συστάσεις για μείωση πρόσληψης νατρίου
Συστήνεται…
- η μείωση του προστιθέμενου αλατιού στο μαγείρεμα
- η αποφυγή τοποθέτησης αλατιέρας στο τραπέζι
- το ξαρμύρισμα ελιών
- ο περιορισμός κατανάλωσης κονσερβοποιημένων τροφίμων: θαλασσινά, ντολμαδάκια γιαλαντζί, οσπρίων
- προσθήκη μυρωδικών (βασιλικός, δυόσμος) – μπαχαρικών (κάρυ, πάπρικα) για ποικιλία και ανάδειξη γεύσεων
Βαλεντίνη Ρίζου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Msc.
Επιστημονική συνεργάτιδα Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Instagram: nutricare4health
Tik-Tok: Valentini Rizou Dietitian