Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μόνο οι «αρρύθμιστοι» διαβητικοί στις ευπαθείς ομάδες

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στα άτομα με διαβήτη πρόσφατη υπουργική απόφαση του υπουργείου Υγείας, που εντάσσει στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από COVID-19 μόνο τους «αρρύθμιστους» ασθενείς.

Υπό τις εξελίξεις αυτές και έπειτα από πολλά αγωνιώδη τηλεφωνήματα ασθενών αλλά και σχετικά αιτήματα για παρέμβαση από τους συλλόγους ασθενών, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) απέστειλε δύο επιστολές προς την ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους, υπογραμμίζοντας ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο να τεκμηριωθεί η καλή ή η κακή ρύθμιση του διαβήτη».

Μάλιστα, η Εταιρεία διευκρινίζει τους λόγους που οι εξετάσεις που οφείλουν να προσκομίσουν οι ασθενείς και ζητούνται σωρηδόν από τις δημόσιες υπηρεσίες (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και μετρήσεις γλυκόζης στο αίμα) δεν μπορούν να αποτυπώσουν μια σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα και άρα κρίνονται αναποτελεσματικές.

Και προσθέτουν ότι ο διαβήτης είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για νόσηση. Αυτό είναι σύμφωνο και με την τελευταία ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation – IDF) η οποία κατατάσσει τα άτομα με διαβήτη στις ομάδες υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον COVID-19, χωρίς διαχωρισμούς. Αλλά και το αμερικανικό CDC και το ευρωπαϊκό ECDC εντάσσουν τα άτομα με διαβήτη στον πληθυσμό που κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά ανεξαρτήτως επιπέδου γλυκαιμικής ρύθμισης.

Για τους λόγους αυτούς η ΕΔΕ ζητεί από το υπουργείο Υγείας «άμεσα να γίνει τροποποίηση του ΦΕΚ και να θέσει τα πράγματα στη σωστή και επιστημονικά τεκμηριωμένη τους βάση».

Υπό το πρίσμα αυτό ο θεράποντας ιατρός, που έχει τη συνολική κλινική εικόνα του ασθενούς – π.χ. εάν κάνει υπογλυκαιμίες αλλά και εάν ο σακχαρώδης διαβήτης ευθύνεται για επιπλοκές όπως είναι η υπέρταση ή καρδιαγγειακά νοσήματα -, θα μπορούσε να εκτιμήσει και να βεβαιώσει τον βαθμό κινδύνου κατά περίπτωση.

 

 

    

 

Απόψεις

randomness