Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Φάνης Σπανός : ''Δεν θα κάνω τον διαδημοτικό τροχονόμο στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ''

Στους Δημάρχους ρίχνει την ''καυτή πατάτα'' της διαχείρισης των απορριμμάτων η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  προκειμένου να βρεθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα . Η Περιφέρεια Στερεάς δεν πρόκειται να κάνει τον διαδημοτικό τροχονόμο , δήλωσε σήμερα ο Περιφέρειάρχης  Φάνης Σπανός παίρνοντας θέση στο μείζον πρόβλημα που εχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια στη Στερεά .  Η διαχείριση των απορριμάτων είναι μία διαδημοτική υπόθεση που πρέπει να απασχολήσει όλους τους δήμους , σημείωσε ο κ. Σπανός , προσθέτοντας οτι η Περιφέρεια θα στηρίξει τις αποφάσεις της αυτοδιοίκησης με παρεμβάσεις προς το κεντρικό κράτος αλλά και προς τις Βρυξέλλες αν χρειαστεί . Δεν εχουμε αρνηθεί ποτέ  τη συνεργασία και τη βοήθεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση , αλλά δεν θα μπούμε στα εσωτερικά ζητήματα των Δήμων . Σύμφωνα με τον κ. Σπανό   οι 6.000 τόνοι μπορούν άνετα να χωρέσουν σε τρεις  ΧΥΤΑ , ωστόσο οπως είπε μετά το Φεβρουάριο τα προβλήματα στη διαχείριση των αποβλήτων ενδέχεται να  αυξηθούν ακόμη περισσότερο καθώς δεν θα μπορεί ούτε ο ΧΥΤΑ Τρικάλων να εξυπηρετήσει τους όγκους των σκουπιδιών που μεταφέρουν οι Δήμοι  από την περιφέρεια Στερεάς . Είναι λάθος , είπε ο κύριος Σπανός , να παρέμβει η περιφέρεια στα εσωτερικά ζητήματα των δήμων και να επιβάλει λύσεις .

Για κυβερνητικες αυθαιρεσίες μίλησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ασκώντας εντονη κριτική στην απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα . Αντικρούοντας την αποψη του Περιφερειάρχη , ο περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Χρονάς , είπε οτι η  διαχείριση των απορριμμάτων  είναι και δικό μας θέμα δεδομένου οτι στο περιφερειακό συμβούλιο έχουμε ψηφίσει τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων την υλοποίηση του οποίου ανέλαβε ο Φοδσα.  Ο κύριος Χρονάς μίλησε για μεγάλα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά τον κορεσμό του ΧΥΤΑ Χαλκίδας , ενώ είναι γνωστές είπε  και οι συγκρούσεις μεταξύ των δημάρχων που συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο του Φοδσα που οδήγησαν στην παραίτηση του δημάρχου Ιστιαίας-Αιδηψού από τη διοίκηση του φορέα.  Ευθύνες , είπε ο κ. Χρονάς , για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο θέμα των απορριμμάτων έχει και ο Φοδσα αφού αυτός ήταν αρμόδιος για την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού που εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο . Σύμφωνα με τον κύριο Χρονά  οι συγκρούσεις που υπάρχουν μεταξύ των δημάρχων αφορούν το κόστος των απορριμμάτων και εκεί οι συμφωνίες είναι δύσκολες. Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο κύριο Βούλγαρη η καθυστέρηση στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων δεν είναι αποτέλεσμα ικανότητας  των αρμοδίων φορέων αλά υποκρύπτουν άλλον  σχεδιασμό προκειμένου να οδηγηθούμε  στη λύση της καύσης των απορριμμάτων .

''Τίποτα από όσα έχουμε αποφασίσει  δεν έχουν προχωρήσει με αποτέλεσμα η αδράνεια και η αδιαφορία κάποιον δημοτικών αρχών να έχει δημιουργήσει τη σημερινή κατάσταση '' υποστήριξε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης και εκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως ''εάν δεν καταφέρουμε μέχρι τέλους του  ΄΄23 να εντάξουμε όλα αυτά τα έργα που αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα οδηγηθούμε  απευθείας στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας μέσω ΣΔΙΤ '' αφου οπως είπε   ''η υποχρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης  συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση '' . Στο σηεμίο αυτό ο κ. Αναγνωστάκης εκανε λόγο για ενα εν εξελίξει κυβερνητικό σχέδιο απαξίωσης της αυτοδιοίκησης. Τέλος  ο κύριος Αναγνωστάκης πρότεινε να υπάρξει μία κοινή σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων με αφορμή ότι επίκειται η  αναθεώρηση  του περιφερειακού σχεδίου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Στερεάς και εκεί να γίνει ένας ανοιχτός διάλογος προκειμένου να βρεθεί λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα . Για σημαντικές καθυστερήσεις που σταδιακά οδηγούν σε μία αντιπαλότητα μεταξύ των δήμων έκανε λόγο η Κατερίνα Μπατζελή  και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ''αφήνοντας στα χέρια των δήμων μία υπόθεση χωρίς το μεγάλο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού αναπόφευκτα  δημιουργούνται σημαντικά ζητήματα τα οποία παραμένουν επί χρόνια άλυτα . Η  κυρία Μπατζελή χαρακτήρισε παράνομες τις  συμβάσεις του δήμου Χαλκιδέων για τη μεταφορά των απορριμμάτων στα Τρίκαλα διότι υπεγράφησαν χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία αλλά με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης λόγου του κατεπείγοντος με εναν προϋπολογισμό 250 χιλιάδων ευρώ ποσό για το οποίο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της εθνικής αρχής διαχείρισης δημοσίων συμβάσεων .Πρόσθεσε μάλιστα πως από τον προηγούμενο μήνα έχουν υπογραφεί και υλοποιούνται δύο συμβάσεις για τη μεταφορά των απορριμμάτων ποσού άνω των 400 χιλιάδων ευρώ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αυτές οι συμβάσεις θα κηρυχθούν παράνομες .   Η περιφερειακή σύμβουλος  κυρία Πολυζώη είπε ότι ''η ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας είναι διακηρυγμένους στόχος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και προς αυτή την κατεύθυνση οδηγούνται οι εξελίξεις με το αυξημένο κόστος να πέφτει στις πλάτες των δημοτών των τοπικών κοινωνιών ''.

    

 

Απόψεις

 01/12/2023ο Κίσιγκερ απέθανεΞεβρόμισεν ο τόποςΕιρήνης Νόμπελ κέρδισεΠου σκότωνε ανθρώπους.02/12Με επιστολική την ψήφοΔεν  χορταίνει η κοιλιάΛύστε της τιμής το...
randomness