Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το περιβάλλον πρωταγωνιστής στην ελληνική πολιτική σκηνή

Ενσωματωμένη και όχι απλή προσθήκη στις θέσεις των πολιτικών κομμάτων η πράσινη διάσταση

Το ζήτημα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής εφεξής θα βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της χώρας και θα είναι «δεμένο» με τις θέσεις των κυριότερων πολιτικών σχηματισμών. Η χθεσινή παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την κλιματική αλλαγή ολοκλήρωσε σε έναν βαθμό την παράθεση των απόψεων των κομμάτων και κατέδειξε ότι πλέον οι πολιτικές δυνάμεις δεν «προσθέτουν» την «πράσινη» διάσταση αλλά την ενσωματώνουν στις πολιτικές τους προτάσεις.

Η εικόνα αυτή, δεν είναι άσχετη με το κλίμα που καταγράφεται διεθνώς. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει τις ΗΠΑ, στο διακρατικό διάλογο για την κλιματική αλλαγή αναθερμαίνοντας συνολικά την παγκόσμια συζήτηση. Την ίδια στιγμή στην καρδιά της Ευρώπης, στην Γερμανία, οι «Πράσινοι» της Αναλένα Μπέρμποκ αναδεικνύονται το πολιτικό κόμμα κλειδί για τις εξελίξεις στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώζώνης.

Έτσι το τελευταίο διάστημα στο «πράσινο» μέτωπο η κυβέρνηση δημοσιοποίησε την πρόθεση της να νομοθετήσει για την κλιματική αλλαγή έως το ερχόμενο φθινόπωρο. Ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη επεξεργαστεί την «πράσινη πτυχή» του πολιτικού τους σχεδιασμού.

 

ΝΔ: Έρχεται νέος κλιματικός νόμος

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 18 Μαίου όταν παραβρέθηκε στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Περιβάλλοντος και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για να ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησης για έναν κλιματικό νόμο άμεσα. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Ένας νέος κλιματικός νόμος, ένας νόμος – πλαίσιο για τα επόμενα 30 χρόνια, πιστεύω ότι στην παρούσα συγκυρία έχει τεράστια σημασία. Δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη ένα τέτοιο νόμο. Πρόθεση της Ελλάδος είναι να αποκτήσει εντός των επομένων μηνών έναν τέτοιο νόμο μέσω εξαντλητικής διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκομένους φορείς».

Παράλληλα όμως ο πρωθυπουργός συνέδεσε την «πράσινη» διάσταση με την συνολική πρόταση της κυβέρνησης για την οικονομία και την ανάπτυξη. Σημείωσε ότι «τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής έχουν έντονο το αίσθημα της διαγενεακής αλληλεγγύης. Οφείλουμε να καταστήσουμε την κοινωνία σύμμαχο». Επισήμανε σχετικά με τον διάλογο για το περιβάλλον πως «η συζήτηση θα πρέπει να έχει μία ολιστική διάθεση. Να προδιαγράψουμε μία πορεία ώστε η μετάβαση να καταστεί μια δυναμική διαδικασία που θα εμπεδώσει το νέο πράσινο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας έχοντας και σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, με κυριότερο το σχέδιο “Ελλάδα 2.0″».

ΣΥΡΙΖΑ: Η δημοκρατία περνά μέσα από το Περιβάλλον

Το στοιχείο της ενσωμάτωσης των «πράσινων πολιτικών» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφθηκε και χθες την παρουσίαση των θέσεων του κόμματος που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας. Όμως τα ζητήματα του περιβάλλοντος είχαν κομβική θέση και τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείο Ανάπτυξης που έχει εδώ και εβδομάδες παρουσιαστεί.

Χθες πάντως ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να καταδείξει ότι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, στην αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι «μπολιασμένο» με τις βασικές και αξιακές θέσεις του κόμματος. Όπως είπε ενδεικτικά «στη δική μας αντίληψη, η Δημοκρατία περνά μέσα από το Περιβάλλον. Η επιτυχία της πράσινης επανάστασης απαιτεί ευαισθητοποίηση, συνειδητοποίηση, κινητοποίηση, συμμετοχή». Στην ίδια λογική κινήθηκε και για τα ζητήματα της οικονομίας τονίζοντας πως «πρέπει να διαλύσουμε στην πράξη το μύθο ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί τροχοπέδη της ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Πρώτα και κύρια γιατί ανάπτυξη σημαίνει πολλά περισσότερα πράγματα από τον δείκτη του ΑΕΠ και κυρίως σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών. Είναι άλλωστε σαφές ότι μια πραγματικά ισχυρή οικονομία σε μια δίκαιη κοινωνία, δε μπορεί να υπάρξει σε μια χώρα που καταστρέφει τον φυσικό της πλούτο και τον δίνει βορά σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Γι’ αυτό και πράσινη επανάσταση σημαίνει ανάπτυξη για όλους. Όχι για τους λίγους και τους εκλεχτούς».

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η Ελλάδα μετά την πανδημία πρέπει να επενδύσει σε ένα μακρόπνοο, βιώσιμο και σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο για να μπορεί με ασφάλεια να οργανώσει το μέλλον της, μακριά από νέες επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Κομβικοί κλάδοι της οικονομίας στους οποίους η Ελλάδα έχει δεδομένο συγκριτικό πλεονέκτημα στο διεθνή ανταγωνισμό, όπως ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή, έχουν βασική προϋπόθεση την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

ΚΙΝ.ΑΛ: Ζητούμενο οι συναινέσεις

Τις θέσεις του ΚΙΝ.ΑΛ για το περιβάλλον έχει καταθέσει εδώ και αρκετό καιρό η Φώφη Γεννηματά. Μάλιστα έδειξε με σαφήνεια την πρόθεση της να επιδιώξει πολιτικές συναινέσεις για τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής: Με πρωτοβουλία της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ πραγματοποιήθηκε η κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής όπου παραβρέθηκε και ο πρωθυπουργός. Μεταξύ άλλων η Φώφη Γεννηματά έχει επισημάνει ότι «θα πρέπει να καταρτιστεί ένα νέο ενεργειακό πρόγραμμα/οδικός χάρτης με ορίζοντα το 2050, το οποίο θα θέτει συγκεκριμένους στόχους για τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης και τη σταδιακή αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αλλά και τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα». Για τον λόγο αυτό το ΚΙΝ.ΑΛ επιμένει στην διαμόρφωση συναινέσεων αφού ένα πρόγραμμα που αντιστοιχεί στα ζητούμενα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι αντικειμενικά μεγαλύτερο από οποιαδήποτε κυβερνητική θητεία.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.