Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του 2025 η «Μελέτη διαχείρισης αύλειου χώρου Βυζαντινού Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίαςμας ενέταξε στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του 2025 τη «Μελέτη διαχείρισης αύλειου χώρου Βυζαντινού Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη», προκειμένου να επιτευχθεί ολοκληρωμένη αξιολόγηση για την επικαιροποίηση της παλαιάς μελέτης, τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα του υπό σχεδιασμό έργου. Αυτό αναφέρει η Προισταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευθυμία Καράτζαλη απαντώντας σε επιστολή του Συλλόγου της Υπάτης .
Όσον αφορά στην πρότασή του Συλλόγου για εμπλουτισμό του Μουσείου με βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, η Προισταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων γνωστοποιεί ότι οποιαδήποτε μόνιμη αλλαγή/προσθήκη σε εκθεσιακή ενότητα απαιτεί νέα μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν αρμοδίως και θα επανασχεδιάσουν όλο το Μουσείο εφόσον δεν υπάρχει διαθέσιμος εσωτερικός χώρος για να αναπτυχθεί αυτοτελώς νέα ενότητα.
Η Υπηρεσία μας , σημειώνει στην απαντητική της επιστολή η κ. Καράτζαλη , θέτει ως προτεραιότητα τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου του Μουσείου και δεν προτίθεται να τροποποιήσει τις εσωτερικές εκθεσιακές ενότητες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την ίδρυση του Μουσείου. Υπάρχει όμως δυνατότητα οπως αναφέρει , οργάνωσης περιοδικής έκθεσης με εικόνες από τη συλλογή μας που προέρχονται από κατασχέσεις, καθώς και με την συνδρομή της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδος.
Ο Σύλλογος της Υπάτης εστειλε την επιστολή προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο το ενδιαφέρον του για την ενδυνάμωση και την επισκεψιμότητα του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας στην Υπάτη.
Το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας εγκαινιάστηκε το 2007, υπήρξε καρπός μακροχρόνιας συνεργασίας των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, με την διαρκή και αμέριστη υποστήριξη όλων των Υπαταίων, των τοπικών φορέων Πολιτισμού και της Αυτοδιοίκησης. Στις ενότητες των μόνιμων εκθέσεων σκηνογραφείται η κοινωνία και ο τρόπος ζωής που αναπτύχθηκε στην περιοχή της Φθιώτιδας κατά τους παλαιοχριστιανικούς
και βυζαντινούς χρόνους, παρουσιάζεται η νομισματική συλλογή του Υπαταίου δωρητή, κ. Κωνσταντίνου Κοτσίλη και εποπτικό υλικό με την ιστορία της Υπάτης και των σημαντικότερων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Φθιώτιδας.