Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο- Τα μάτια σας στον Διαβήτη διότι ο αριθμός των πασχόντων αυξάνει ραγδαία


«Τα μάτια στον Διαβήτη» είναι το φετινό σύνθημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη για την παγκόσμια ημέρα για τη νόσο, με διττό νόημα. Αφενός να εφιστήσει την προσοχή όλων μας στον διαβήτη και αφετέρου να αναδείξει τιςεπιπλοκές που προκαλεί η νόσος στην όραση των ασθενών. 

Στην Ελλάδα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 ανέρχονται σήμερα σε περίπου 1.200.000, δηλαδή αντιπροσωπεύουν το 12% του γενικού πληθυσμού. Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 50.000 είναι οι ασθενείς στην χώρα μας που πάσχουν από παθήσεις της ωχράς κηλίδας, με συνέπεια σοβαρή απώλεια της οπτικής οξύτητάς τους. Μεταξύ των παθήσεων αυτών είναι και το Διαβητικό Οίδημα Ωχράς Κηλίδας, απόρροια του σακχαρώδη διαβήτη και των μικροαγγειακών επιπλοκών που προκαλεί. Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας είναι απόρροια της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας και συχνότατη αιτία τύφλωσης ατόμων παραγωγικής ηλικίας.

Παράγοντες κινδύνου για Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια και Διαβητικό Οίδημα Ωχράς Κηλίδας είναι:

  • Η διάρκεια διαβήτη
  • Ο κακός γλυκαιμικός έλεγχος
  • Η υπέρταση
  • Η υψηλή χοληστερόλη.

Στα πρώιμα στάδια του Διαβητικού Οιδήματος Ωχράς Κηλίδας, τα συμπτώματα συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • Θολή όραση
  • Κηλίδες στο οπτικό πεδίο
  • Μεταμορφοψία, παραμόρφωση εικόνας, όπου οι ευθείες γραμμές μπορεί να μοιάζουν κυματιστές ή καμπύλες
  • Σκοτεινά ή κενά σημεία στο κέντρο της όρασης

Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ο διαβήτης παρουσιάζει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη διεθνώς ανέρχεται σήμερα σε 415 εκατομμύρια, ενώ έως το 2040 αναμένεται να φτάσει τα 642 εκατομμύρια. Από αυτά, υπολογίζεται ότι το 87%-91% πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, 7%-12% από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 1%-3% από άλλους τύπους διαβήτη.

Όμως, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, 1 στους 2 ενήλικες με διαβήτη παραμένει αδιάγνωστος, καθώς τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του υφίσταται χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα. Δεν προκαλεί εντύπωση λοιπόν που οδιαβήτης αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, η πλειονότητα των χωρών δαπανούν μεταξύ 5% και 20% των συνολικών ετήσιων δαπανών τους για την υγεία και τον διαβήτη. Σύμφωνα, με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη για την Ελλάδα, για το 2015 το μέσο ετήσιο κόστος σχετιζόμενο με τον σακχαρώδη διαβήτη ανά πάσχοντα ανήλθε σε 2.562 ευρώ.

 

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Σπυρίδων Αλ.  Ρίζος Αξιότιμε υπουργέ κύριε Γεώργιε Φλωρίδη, καλές είναι οι συμπληρωματικές διατάξεις στο νόμο κατά της ενδοοικογενειακής βίας και...