Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Παραλαμβάνουμε τις πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson – Τι θα κάνει η Ελλάδα;

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία παραλαβής των εμβολίων κατά της covid-19 και ο εμβολιασμός των πολιτών, με το σταδιακό άνοιγμα  επιπλέον ομάδων, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Σήμερα η χώρα μας παραλαμβάνει τις πρώτες  33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και η Ελλάδα αναμένει από την  Johnson & Johnson μέχρι τον Ιούνιο, 1,3 εκατ. δόσεις εμβολίων. Η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει ότι σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο ανακοίνωσε χθες ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξετάζει, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, τις περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβοεμβολών σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Στο μεταξύ οι άλλες παρασκευάστριες εταιρίες εμβολίων συνεχίζουν τις παραδόσεις. Από την εταιρία Pfizer  και σύμφωνα με το πλάνο παραδόσεων που έχει αποστείλει αναμένουμε για τον Μάιο  1.550.000 δόσεις και το μήνα Ιούνιο 1.700.000 δόσεις. Από την εταιρεία AstraZeneca αναμένουμε περίπου 450.000 δόσεις για κάθε έναν από τους υπόλοιπους 3 μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ η Moderna έχει διαβεβαιώσει για αποστολή μέχρι στιγμής 100.000 δόσεων, παρόλο που αναμένουμε περισσότερες παραλαβές από την εταιρεία αυτή.

Εμβολιαστική εκστρατεία: Στάση αναμονής για το μονοδοσικό εμβόλιο

Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ αλλά και εντός ΕΕ, με τον ΕΜΑ να ερευνά το μονοδοσικό σκεύασμα της αμερικανικής εταιρίας και τα περιστατικά θρόμβωσης, ουσιαστικά βάζουν σε στάση αναμονής την επιχείρηση «Ελευθερία» όσον αφορά στον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Πλέον ανοίγει νέος κύκλος ανησυχίας στη χώρα μας ανάλογος με εκείνον που άνοιξε όταν ο ΕΜΑ έβαλε στο μικροσκόπιο το εμβόλιο της AstraZeneca – ένας κύκλος που θα κλείσει βεβαίως όταν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη αποφανθούν σχετικά με τα επίμαχα περιστατικά και την όποια συσχέτισή τους με το εμβόλιο και προβούν σε σαφείς συστάσεις για τη συνέχιση ή μη του εμβολιασμού.

Η ελληνική επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις και περιμένει τυχόν αποφάσεις από τον ΕΜΑ. Εάν δεν ληφθεί κάποια απόφαση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή όσον αφορά στη χορήγηση του εμβολίου, τότε θα ακολουθηθεί κανονικά το πρόγραμμα και οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό Johnson & Johnson θα ξεκινήσουν κανονικά την προσεχή Δευτέρα, όπως έχει προγραμματιστεί.

Αν καθυστερήσουν ή δεν παραδοθούν για οποιοδήποτε λόγο οι επόμενες δόσεις στην ΕΕ – συνεπώς και στην Ελλάδα- γίνεται προφανές πως θα καθυστερήσει και η οικοδόμηση του τείχους ανοσίας κατά του κορωνοϊού. Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανόν να καταγραφεί επιβράδυνση της «Ελευθερίας», δηλαδή να καθυστερήσει το άνοιγμα των ραντεβού στις επόμενες ηλικιακές ομάδες.

7 εκατ δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ

Περίπου 7 εκατ. πολίτες στις ΗΠΑ έχουν λάβει το εμβόλιο της Johnson & Johnson ενώ 9 εκατ. δόσεις έχουν παραδοθεί στις πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Δεν είναι ακόμη αποσαφηνισμένο τι περιστατικά θρομβώσεων θορύβησαν τις ΗΠΑ, ωστόσο φαίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι μπορεί να είναι παρόμοια με τα εξαιρετικά σπάνια συμβάντα που έχουν συσχετιστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca (προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας μετά τον εμβολιασμό). Καταγράφηκαν έξι περιστατικά θρομβώσεων σε γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών, μία εκ των οποίων κατέληξε και άλλη μία χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση της εξωτερικής συμβουλευτικής επιτροπής του CDC. Το επόμενο διάστημα, επιστήμονες του αμερικανικού οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και του CDC αναμένεται να εξετάζουν από κοινού την πιθανότητα σύνδεσης του εμβολίου και των θρομβώσεων, προκειμένου να αποφασιστεί εάν η χρήση του εμβολίου θα συνεχίσει να επιτρέπεται για όλους τους ενήλικες ή θα υπάρξουν περιορισμοί.

Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρουν Έλληνες ειδικοί, φαίνεται ότι η συχνότητα των παρενεργειών είναι 1 στο εκατομμύριο, ενώ είναι πλέον γνωστό στην ιατρική κοινότητα πώς να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν παρόμοια και πολύ σπάνια περιστατικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson και εκείνο της AstraZeneca βασίζονται στην ίδια τεχνολογία, με ανενεργό ιό, τον αδενοϊό, ο οποίος μεταφέρει το γονιδίωμά του στο σώμα.

ΠΗΓΗ 15MINUTES

    

randomness