Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Α΄. ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Β΄. ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ

Του Δημήτρη Γ. Μπράνη

Πολιτικός Επιστήμων

Νομικός - Δημοσιογράφος

 

Α΄. Στην Ιαπωνία, στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, ο υπουργός εργασίας υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του, όταν μια ιαπωνική εφημερίδα ανέφερε το όνομά του ως παραβάτη του καθήκοντός του.

Β΄. Για μισό αιώνα η αθηναϊκή κοινωνία έβλεπε τα Εξάρχεια. Έβλεπε την κατάλυση του Νόμου και της Τάξης. Έβλεπε βόμβες μολότοφ. Έβλεπε την διατάραξη της Ειρήνης. Έβλεπε την αναστάτωση και το χάος.

Γ΄. Είκοσι αναρχικοί, είκοσι αντεξουσιαστές, είκοσι εκστρεμιστές, είκοσι κουκουλοφόροι γίνονταν ταραξίες. Γίνονταν ταραχοποιοί. Έβλεπε την κατάλυση του Νόμου και της Τάξης.

Δ΄. Κανένας υπουργός δεν είχε παραιτηθεί, παρ’ ότι τα ΜΜΕ είχαν ζητήσει επανειλημμένα την παραίτηση του υπουργού προστασίας του πολίτη ή άλλος ή άλλοι υπουργοί. Πολιτικοί ευαισθησία μηδέν.

Ε΄. ΕΡΩΤΗΜΑ: Γιατί ο λαός δεν είχε ξεσηκωθεί; Γιατί δεν είχε διαμαρτυρηθεί; «ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ, ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ !!!». Έμενε απαθής. Αδρανής.

ΣΤ΄. Οι ληστείες, οι ληστείες μετά φόνου, έγιναν και γίνονται ο φόβος και ο τρόμος της ελληνικής κοινωνίας. Έγιναν και γίνονται εφιάλτης.

Ζ΄. Όπου κι’ αν είναι ο πολίτης, όπου κι’ αν είναι ο Έλληνας ή η Ελληνίδα είτε στο σπίτι είτε στο δρόμο είτε στο γραφείο είτε στο κατάστημα φοβάται. Δεν είναι ελεύθερος. Δεν είναι ελεύθερη. Φοβάται.

Η΄. Ερώτημα. Γιατί το Επίσημο Κράτος δεν γίνεται ο φόβος και τρόμος των ληστών; Γιατί δεν ψηφίζει Νόμο, που να κάνουν τους ληστές να φοβούνται και να τρέμουν; Να περιλαμβάνει βαρύτατες ποινές;

Θ΄. Γιατί άνθισε τόσο πολύ η ποδοσφαιρική βία; Η βία στα ποδοσφαιρικά γήπεδα και εκτός αυτών;

Ι΄. Γιατί επανειλημμένα οι Χούλιγκανς έγιναν κυρίαρχοι των ποδοσφαιρικών γηπέδων; Γιατί τα έκαναν όπως ήθελαν; Αγνώριστα;

ΙΑ΄. Γιατί φονεύθηκαν άνθρωποι; Το πρώτο θύμα συνέβη στο Αλκαζάρ της Λάρισας, όπου έχασε τη ζωή του ένας πολίτης 26 ετών. Υπήρξαν και άλλα θύματα. Στη Θεσσαλονίκη 19χρονος νέος δολοφονήθηκε αγρίως, και εν ψυχρώ από 12 Χούλιγκανς. Πανελλήνιος και γοερός ήταν ο θρήνος του.

ΙΒ΄. Μια ανθρώπινη ζωή αξίζει, όσο δεν αξίζει το χρυσάφι όλης της Γης.

ΙΓ΄. Η Πολιτεία, το Επίσημο Κράτος γιατί άφησε την ποδοσφαιρική βία να ανθίσει τόσο πολύ;  Γιατί την άφησε να αμαυρώσει το ποδοσφαιρικό θέαμα και την αίγλη του ποδοσφαίρου;

ΙΔ΄. Ο πέπλος της λήθης ποτέ, μα ποτέ, δεν θα καλύψει τα Τέμπη. Συνδέθηκαν αρρήκτως με δυο ανείπωτες τραγωδίες. Με αυτή της 3ης Μαΐου του 2003, όπου κόπηκε το νήμα της ζωής 21 μαθητών από φορτηγό όχημα. Από όχημα θανάτου. Τα θρήνησε γοερά το Πανελλήνιο. Ράγισαν και οι πέτρες. Και μ’ αυτή της 28ης Φεβρουαρίου με τη φοβερή και τρομερή μετωπική σύγκρουση δυο αμαξοστοιχιών, μια επιβατικής και μια εμπορικής.

ΙΕ΄. Ερώτημα. Κινούνται δυο τρένα στην αυτή σιδηροδρομική γραμμή; Το ένα προς τα άνω και το άλλο προς τα κάτω; Θύματα 57 άνθρωποι όλων των ηλικιών. Μεταξύ αυτών και 12 φοιτητές.

ΙΣΤ΄. Γιατί να χαθούν άδικα, απροσδόκητα, αιφνίδια, τραγικά τόσοι άνθρωποι, τόσες ψυχές; Γιατί να κοπεί το νήμα της ζωής άδικα; Γιατί να χαθούν τα όνειρα, οι προσδοκίες, οι ελπίδες τόσων ανθρώπων;

ΙΖ΄. Δεν ήθελαν ν’ αντικρίζουν τον ήλιο και το φεγγάρι; Δεν ήθελαν οι μαθητές και οι φοιτητές να πάρουν ένα πανεπιστημιακό πτυχίο; Μια περγαμηνή και να καυχώνται; Να υπερηφανεύονται ταπεινά; Να καμαρώνουν σεμνά;

ΙΗ΄. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ. Τα αίτια και οι αιτίες των δυο ανείπωτων τραγωδιών των Τεμπών είναι χρόνιες και πολλές. Όσο και να δικαστούν και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι, οι υπεύθυνοι, το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν ικανοποιείται.

ΙΘ΄. Η Κοινή Γνώμη θα μένει με το ερώτημα «ΓΙΑΤΙ;». Γιατί η ζωή τόσων ανθρώπων να χαθεί:

«εν μια στιγμή;». Και τόσο τραγικά και τόσο απροσδόκητα και τόσο άδικα; Και τόσο αιφνίδια;

Κ΄. Μια ανθρώπινη ζωή αξίζει, όσο δεν αξίζει ο κόσμος όλος !!!

ΚΑ΄. Της Πολιτείας το χρέος, του Επίσημου Κράτους το καθήκον είναι να διασφαλίζει τη ζωή και την περιουσία του πολίτου !!!

ΚΒ΄. Η ζωή είναι Θείο δώρημα !!! Είναι δώρημα του Πλάστη και Δημιουργού Θεού !!!

ΚΓ΄. Έχει χρέος. Έχει καθήκον τα ΜΜΜ  - τρένα, οχήματα - , να τα καθιστά ασφαλή και αξιόπιστα.

Να κινούνται με απόλυτη ασφάλεια και να μεταφέρουν τους επιβάτες σώους και ασφαλείς στον προορισμό τους και όχι να γίνονται μέσα θανάτου και θρήνου.

 

ΚΔ΄. Πώς θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι δυο τρένα θα κινούνταν στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή αντιθέτως, το ένα να κατεβαίνει και το άλλο να ανεβαίνει και να συγκρούονται μετωπικά και να σκορπίζουν τη φρίκη και το θάνατο; Να γίνονται αιτία εθνικής τραγωδίας;

ΚΕ΄. Πώς, επίσης, θα μπορούσε να φανταστεί κανείς πώς ένα φορτηγό όχημα θα μετέφερε φορτίο, που έγινε φορτίο θανάτου;  Φορτίο, που συνέθλιψε 21 αθώα παιδιά - μαθητές;

ΚΣΤ΄. Τα Τέμπη έγιναν συνώνυμα με δυο ανείπωτες τραγωδίες. Θύματα: 21 παιδιά - μαθητές και 57 επιβάτες. Έγιναν γνωστά παγκοσμίως. Τα μετέδωσαν όλα τα διεθνή δίκτυα.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Α΄. Η πολιτική ευαισθησία είναι πολιτική αρετή !!! Είναι δύναμη !!!

Β΄. Ο μισός αιώνας Εξάρχεια, είναι ένα στίγμα στην πολιτική ιστορία του Τόπου. Οι εξτρεμιστές είναι υπονομευτές των εθνικών και κοινωνικών θεμελίων. Είναι αντικοινωνικοί.

Γ΄. Οι ληστές είναι ληστές. Είναι αδίστακτοι. Πρέπει να υφίστανται βαρύτατες ποινές.

Δ΄. Η παντοειδής εγκληματικότητα. Η παντοειδής βία. Η παντοειδής παραβατικότητα πρέπει να πατάσσεται αμείλικτα !!!

Ε΄. «DURA LEX, SED LEX» ΡωμαϊκόΔίκαιο !!!

ΣΤ΄. «Σκληρός ο νόμος, αλλά Νόμος». Νόμος = Κανόνας δικαίου !!!

Ζ΄. «Ψυχή Πολιτείας νόμος !!!». ΠΛΑΤΩΝ

Η΄. Το Κράτος αποδείχνεται ισχυρό, δυνατό, ικανό, κραταιό, δραστήριο, όταν έχει στρατηγική !!! Μέθοδο και σύστημα !!! Όταν επιλύει τα προβλήματα !!!

Θ΄. Όταν προνοεί !!! Όταν προβλέπει !!! Όταν έχει σχέδιο, προοπτική, όραμα !!!

Ι΄. Τότε αποκτά ισχύ, δύναμη, δόξα, τιμή και φήμη !!! Τότε πορεύεται, με ιδεώδη τρόπο μέσα στο χρόνο και την ιστορία !!! Τότε γίνεται ένδοξο !!! «Αινετόν και δεδοξασμένον !!!».

 

    

 

Απόψεις

# Μπροστάρης σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ το στέλεχος του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς ο Κώστας Μπασδέκης, έχει αναδείξει το πρόβλημα σε όλα...