Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Η ευθύνη της Πολιτείας

Γράφει η Ευμορφία Ρουποτιά

Δημοτική Σύμβουλος Λαμίας

 

 


Ήρθε ο καιρός πια να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους.Οταν ένας νέος 29ετων φθάνει σε αυτοκτονία εκτός των ευαίσθητων κεραιών που πιθανόν έχει, ώστε να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας με ψυχικό σθένος, σίγουρα πρέπει το γεγονός αυτο να μας προβληματισει για τα βαθύτερα αίτια που κατατεινουν σε τέτοιες τραγικές καταστάσεις.

Και εδώ θέλω να επισημάνω την ευθύνη της πολιτείας και κυρίως του εκπαιδευτικού συστήματος. Η βασική εκπαίδευση σταματά στο Γυμνάσιο, που και εκεί θα έπρεπε τα προγράμματα σπουδών να είναι διαμορφωμένα με βάση τις νοημοσύνες και την αντίστοιχη ανταπόκριση του παιδιού στη λήψη γνώσης και όχι μόνο.

Βασικη παιδεία για μένα σημαίνει ότι ο νέος των 15 χρόνων βγαίνει από το σχολείο γνωρίζοντας τις απλές έννοιες μαθηματικών που θα χρειαστεί στην καθημερινότητα του (νομίζω όσοι δεν ασχολούμαστε με φυσικές επιστήμες στην καθημερινότητα μας χρησιμοποιούμε τις βασικές πράξεις και όχι συνθετες μαθηματικές έννοιες) και τις βασικές γλωσσικές έννοιες, ώστε να ανταποκρίνεται στις καθημερινές και πάλι συνθήκες επικοινωνίας, και παράλληλα γνώσεις γεωγραφίας και ιστορίας, βασικές έννοιες φυσικής και χημείας και γνώσεις των θρησκειών.

Απο εκεί και έπειτα έπρεπε να συνεκτιμωνται οι διαφορετικές ικανότητες που το κάθε παιδί διαθέτει, δηλ., χειρωνακτικές, καλλιτεχνικές, πνευματικές, ώστε η εκπαίδευση να λαμβάνει άλλη μορφή και φυσικά οι νέοι να κατευθύνονται σε επιλογές τετοιες, ωστε αύριο θα μπορούν να αναζητούν και να βρίσκουν εργασία, χωρίς βέβαια να μπορεί κάποιος να προβλέψει την εξέλιξη του κάθε τομέα με σιγουριά.

Ωστόσο κλάδοι κορεσμένοι έπρεπε να λειτουργούν αποτρεπτικά για τα νέα παιδιά, διότι το αντίστοιχο πτυχίο θα έχει αντίκρισμα μόνο σε μόρφωση όχι, όμως, σε επαγγελματική αποκατάσταση.

Επειτα χρειάζεται ριζική αλλαγή της νοοτροπίας της κοινωνίας που ρατσιστικά διαιωνίζει τον διαχωρισμό των επαγγελμάτων σε "ανώτερα" και "κατώτερα" ορίζοντας τα πρώτα ως αυτά που προσφέρουν αίγλη και κύρος (γιατρός, δικηγόρος...) και τα δεύτερα ως αυτά που περνουν αδιάφορα για την κοινωνία, ενώ κατηγοριοποιούνται και οι άνθρωποι που τα ασκούν σε ανθρώπους κύρους και ανθρώπους ενός κατώτερου Θεού αντίστοιχα.

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια προσανατολισμού, αλλά και πάλι γίνεται με το πέρας του Λυκείου. Κατ’ εμέ έπρεπε να γίνεται με το πέρας του Γυμνασίου και τα παιδιά και γονείς να ενημερώνονται για όλα τα επαγγέλματα και τη ζήτηση τους στην αγορά εργασιας. Γιατι δεν έχω ακούσει ποτέ να γίνεται ενημέρωση για τα χειρωνακτικά, γεωργικά και κτηνοτροφικά επαγγέλματα; Γιατί δεν κατευθύνεται ποτέ κανένα παιδί να ακολουθήσει μια τέχνη, όπως αυτή του σιδηρουργού, του ξυλουργού, του υδραυλικού...;

Αν δεν ξεπεράσουμε τα στεγανά, τα στερεότυπα, αν δεν πάψουμε να πιστεύουμε ότι η μορφωση απορρέει μόνο από τα πνευματικά επαγγέλματα, αν δε σταματήσουμε να στρέφουμε τα παιδιά μας στα "κουστουμαρισμενα" επαγγελματα κάνοντας τα να νιώθουν και κατώτερα, αν ακολουθήσουν διαφορετική πορεία, αν δεν καθοδηγούμε τα παιδιά μας, ώστε να κάνουν ρεαλιστικές επιλογές (καλά είναι και τα όνειρα, όταν, όμως μιλάμε για επάγγελμα ο ρεαλισμός πρέπει να πρυτανεύει), τότε δυστυχώς θα έχουμε δυστυχισμένους νέους που θα απογοητεύονται και τραγικά φαινόμενα θα μας συγκλονίζουν καθημερινα.

Τέλος, μπορει να θεωρείται αδύνατο, να χρειάζεται θέληση και αλλαγή νοοτροπίας, αλλά ίσως ήρθε ο καιρός για μια διαφορετική απογραφή: των θέσεων εργασίας, των ελλείψεων ειδικοτήτων, ένας προγραμματισμός του ανθρώπινου δυναμικού που θα χρειάζεται για να στελεχώνονται θέσεις εργασίας και έπειτα Λυκειακή εκπαίδευση με αυτές τις προοπτικές. Γιατι Λύκειο σημαίνει φως καί ο νέος θα πρέπει με το πέρας των σπουδών του σε αυτή τη βαθμίδα να βλέπει το φως που θα τον κατευθύνει σε ρεαλιστικές επιλογές και θα του διανοίγει δρόμους που θα τον καθιστούν ενεργό και όχι το σκότος που τον οδηγεί με το ένα πόδι στον γκρεμό και σε τραγικά αδιέξοδα.Τα "θέλω" πρέπει να συμπορευονται με τα "είναι".

Η πολιτεία πρέπει να σταθεί αρωγός σε αυτή τη συμπόρευση με όλα της τα μέσα!

Ευμορφία Ρουποτιά
Δημοτική σύμβουλος Λαμίας

    

 

Απόψεις

Γράφει η Γιώτα Τριανταφύλλου   ΣΑΝ ΠΡΩΙΝΟ Η ΖΩΗ ΜΑΣΞυπνήσαμεμε μια ρακέτα στο χέρι κι ένα μπαλάκι που χτυπά από τοίχο σε τοίχο κι αναπηδά σαν ζάρι που του...
randomness