Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μουσειο…λόγος: Περιοδική έκθεση Ιερών Κειμηλίων Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος - Μία βιωματική και διαδραστική έκθεση

Γράφει η Ηλιάνα Ζιώγα,

Μουσειολόγος - Σύμβουλος Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ο Νομός Φθιώτιδας αποτελεί έναν τόπο απέραντου φυσικού κάλλους με πλήθος θρησκευτικών, ιστορικών μνημείων, τα οποία συνθέτουν το ψηφιδωτό της περιοχής και βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την έκταση του νομού, σώζονται κειμήλια, εντυπωσιακές τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, βυζαντινά και μεταβυζαντινά κτίσματα που άντεξαν στο πέρασμα των αιώνων.

Ο σπάνιος εκκλησιαστικός «θησαυρός» που διαθέτει η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, όπως φορητές εικόνες, ιερά σκεύη, ιερατικά άμφια, χειρόγραφα και λειτουργικά βιβλία, τα οποία συγκεντρώθηκαν από τους ναούς της εκκλησιαστικής επαρχίας καθώς και από τις δωρεές ιδιωτών, θα πληροφορήσουν το κοινό, τη τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες.

Τα εκθέματα καλύπτουν το χρονικό διάστημα από τον 16ο αι. έως τις αρχές του 20ου αι. και αποτελούν μάρτυρες της εκκλησιαστικής τέχνης της περιοχής, καθώς και εκκλησιαστικά κειμήλια που προέρχονται από την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής από τις συνοικίες προσφύγων που δημιουργήθηκαν στην περιοχή μας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τα κειμήλια κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα σε κιβώτια κι άλλα κρυμμένα ακόμη και μέσα σε παιδικά ρούχα ή και σε κομμάτια ψωμιού στη θέση της ψίχας, σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων.

 

 

Η Περιοδική Έκθεση Ιερά Κειμήλια της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) παρουσιάζει την πρώτη έκθεση των Ιερών Κειμηλίων, ένα μικρό δείγμα της πλούσιας συλλογής που διαθέτει η Ιερά Μητρόπολη μας, έπειτα από την έναρξη των εργασιών της ανέγερσης του Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού.

Η ίδρυση του Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού έχει σκοπό την προβολή, την ανάδειξη της εκκλησιαστικής ιστορίας, την προώθηση της εκπαίδευσης, της έρευνας, της τεκμηρίωσης, της συντήρησης και της επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία. Επίσης, σκοπός του Μουσείου είναι η περισυλλογή, διαφύλαξη, συντήρηση, έκθεση και προβολή των πάσης φύσης αντικειμένων που προβάλλουν την εκκλησιαστική τέχνη και ιστορία της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας.

Ο επισκέπτης τόσο στην περιοδική όσο και στη μόνιμη έκθεση θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει περαιτέρω μέσα από ένα σύνολο σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων και έκθεσης φυσικών αντικειμένων- κειμηλίων την ιστορική, αρχιτεκτονική, θρησκευτική, πολιτιστική, περιβαλλοντική παρουσία της εκκλησίας στη μακρόχρονη πορεία της.

Η έκθεση θα παρουσιάζει την ιστορία Μητρόπολης και την αδιάκοπη λειτουργία της, από τη δημιουργία της έως σήμερα, με την παρουσίαση σημαντικού αρχειακού υλικού και σημαντικών εκθεμάτων-κειμηλίων.