Απαράδεκτο το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ για τη Γάζα δηλώνει ο Χακάν Φιντάν
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, χαρακτήρισε απαράδεκτο το σχέδιο για την απομάκρυνση των κατοίκων της Γάζας, λέγοντας ότι πρόκειται για μία κατάσταση που ούτε η Τουρκία, ούτε οι χώρες της περιοχής θα αποδεχτούν.
«Αυτό είναι απαράδεκτο» δήλωσε ο Χακάν Φιντάν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξής του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. «Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε το Παλαιστινιακό Ζήτημα. Με άλλα λόγια, είναι ένα πρόβλημα που ξεκίνησε με την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους και την αντικατάστασή τους από Ισραηλινούς» δήλωσε.
Παρατήρησε ότι η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα ο ισλαμικός κόσμος, έχει δείξει μια γενική συναίνεση για μια λύση δύο κρατών, με βάση τα σύνορα του 1967, για να σχολιάσει στη συνέχεια ότι δεν βλέπουμε καμία δέσμευση από τον Ντόναλντ Τραμπ για μια τέτοια λύση. «Αλλά το θέμα του εκτοπισμού που αφορά τη Γάζα είναι μια κατάσταση που ούτε η περιοχή ούτε εμείς θα δεχτούμε» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και πότε θα υπάρξει απ' ευθείας επαφή του προέδρου Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε:
«Υπάρχουν δηλώσεις (του) που εκπλήσσουν τον κόσμο. Τις παρακολουθούμε στενά. Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις και δηλώσεις που προκαλούν μεγάλη αναταραχή. Μέσα σε αυτή τη μεγάλη εικόνα, παρακολουθούμε στενά το πού θα "κάτσουν" οι σχέσεις (των ΗΠΑ) με την Τουρκία και πώς θα τις χειριστούμε αναλόγως. Κάνουμε τις προετοιμασίες μας. Ο πρόεδρός μας έχει ένα όραμα για το θέμα αυτό. Όλα τα υπουργεία κάνουν τις προετοιμασίες τους. Ως υπουργείο Εξωτερικών, συγκεντρώνουμε αυτές τις προετοιμασίες και φτιάχνουμε έναν φάκελο. Από εδώ και πέρα, θα συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς κατά τη νέα περίοδο».
Αναφορικά με τις κυρώσεις CAATSA, του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε:
«Όπως γνωρίζετε, υπήρξε μια πολύ έντονη διπλωματική κινητικότητα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με την απερχόμενη κυβέρνηση. Ο μηχανισμός στρατηγικής εταιρικής σχέσης άρχισε να λειτουργεί και πάλι. Σε ορισμένα θέματα ελήφθησαν αποστάσεις. Φτάσαμε μάλιστα την τελευταία περίοδο στο σημείο να εξετάζουμε τι μπορεί να γίνει με τις CAATSA. Οι θέσεις μας για τις CAATSA είναι σαφείς. Πρόκειται για μια στάση που δεν αρμόζει σε μια σχέση συμμαχίας. Δεν αρμόζει σε μια σχέση συμμαχίας το να υπόκειται η Τουρκία σε μια τέτοια κύρωση με έναν νόμο που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ. Πρώτα απ' όλα, αυτό πρέπει να εξαλειφθεί. Είναι ασύμβατο με το πνεύμα της συμμαχίας να επιβάλλουν δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ τέτοιες κυρώσεις η μία στην άλλη».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι τα νέα μέλη του Κογκρέσου έχουν μόλις αναλάβει καθήκοντα, το ίδιο και ο Αμερικανός πρόεδρος, προβλέποντας ότι «από τον Μάρτιο και μετά, τα θέματα αυτά θα συζητηθούν σιγά σιγά».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ