Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στις 12,4 λίρες ανά δολάριο η ισοτιμία της τουρκικής λίρας - Αυξάνονται οι πιέσεις

Στις 12,4 λίρες ανά δολάριο διαμορφώνεται σήμερα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις εν μέσω νέων ανησυχητικών δηλώσεων εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να υποστηρίζει το «νέο οικονομικό μοντέλο», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη «είναι πλέον μια κοντινή πραγματικότητα και όχι πια ένα όνειρο».

Κατηγορεί μάλιστα τις ξένες δυνάμεις και τους συνεργάτες τους (δηλαδή την αντιπολίτευση, τους γκιουλενιστές και τους Κούρδους) ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν τα μεγάλα σχέδια που έχει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για το 2023 και για το 2053 – την 100ή επέτειο από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας και την 600ή από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης αντιστοίχως.

Στην πράξη, πάντως, το «ράλι» που προκάλεσαν τις πρώτες ημέρες στην ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ οι εξαγγελίες του Ερντογάν για παροχή κρατικών εγγυήσεων σε περίπτωση περαιτέρω διολίσθησης έδειξε να ανακόπτεται.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η ισοτιμία παραμένει μακριά από τα ιστορικά χαμηλά των 18 λιρών ανά δολάριο (και των περίπου 20 ανά ευρώ), εξακολουθεί να είναι υποτιμημένη κατά περισσότερο από 38% σε σύγκριση με τις αρχές του 2021.

Μάλιστα, αρκετοί προβλέπουν ότι πολύ σύντομα η ραγδαία πτώση θα συνεχιστεί – πολύ περισσότερο καθώς τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως οι Τούρκοι δεν έχουν πειστεί να μετατρέψουν τα δολάρια σε λίρες. Την περασμένη Τρίτη, δύο ημέρες μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν, οι ιδιωτικές καταθέσεις σε «σκληρά» νομίσματα ανέρχονταν σε 163,7 δισ. δολάρια, ήταν δηλαδή σχεδόν αμετάβλητες σε σύγκριση με τα 163,8 δισ. της Δευτέρας και της Παρασκευής.   

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν τα ρεπορτάζ που αποκαλύπτουν την ανέχεια στην οποία έχει βυθιστεί μεγάλο μέρος του λαού. Ενδεικτικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Le Monde», στην Κωνσταντινούπολη μεγαλώνουν διαρκώς οι ουρές στα 393 κιόσκια που έχει φτιάξει ο δήμος της πόλης (τον οποίο ελέγχει η αντιπολίτευση, με τον Εκρέμ Ιμάμογλου), στα οποία διατίθεται ψωμί 250 γραμμαρίων έναντι 1,25 λιρών (κάπου 7 σεντς του ευρώ).

Το «ψωμί του λαού», όπως έχει ονομαστεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, ποτέ δεν εμφάνιζε μεγαλύτερη ζήτηση, καθώς φαίνεται πως κρατά πλέον ζωντανούς εκατομμύρια ανθρώπους. Ολους αυτούς οι οποίοι δεν έχουν σήμερα τη δυνατότητα να προμηθευτούν ούτε τα βασικά διατροφικά είδη, εξαιτίας της ανεργίας, της αύξησης των τιμών και του πληθωρισμού, ο οποίος τον Νοέμβριο «έτρεξε» με 21% και δεν αποκλείεται το 2022 να φτάσει στο 30%.

Οι εικόνες αυτές, ωστόσο, δεν πτοούν τον Ερντογάν, ο οποίος ζητά υπομονή και εξακολουθεί να υπόσχεται «παραδείσους», ενώ ξεκαθαρίζει πως θα πράττει όπως προστάζει το Κοράνι. «Μην περιμένετε οτιδήποτε άλλο από εμένα (...) Ως μουσουλμάνος, θα συνεχίσω να κάνω ό,τι απαιτούν οι θρησκευτικές διδαχές» είπε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, 19 Δεκεμβρίου, ανακοινώνοντας τις κρατικές εγγυήσεις για τη λίρα.

«Τα επιτόκια κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Εμείς θα σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο και θα επιτρέψουμε στους ανθρώπους μας να πετύχουν τον βασικό στόχο» επιμένει, αναφερόμενος στη μετατροπή της Τουρκίας σε μία από τις πιο ανεπτυγμένες και ισχυρές οικονομίες παγκοσμίως. Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι ακόμη κι αν χάσει αυτό το στοίχημα, ο ίδιος και τα κορυφαία στελέχη του ΑΚΡ δεν πρόκειται να πεινάσουν.

ΠΗΓΗ:NEWSBOMB.GR

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness