Εκδήλωση-διάλεξη της Μαρίας Ευθυμίου στο Μώλο για τη Γλώσσα και τη Ναυτιλία
Ένα εξαιρετικό μάθημα ιστορίας της ελληνικής επιχειρηματικότητας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα από την ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου (5/4), στον Μώλο, στην εκδήλωση του νεοσύστατου Συλλόγου “ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΠΟΛΙΤΩΝ”. Θέμα της εκδήλωσης - διάλεξης με ομιλήτρια την γνωστή ιστορικό ήταν “Γλώσσα και Ναυτιλία, οι πυλώνες του Ελληνισμού” .
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, οι βουλευτές Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Οικονόμου και Γιώργος Κοτρωνιάς, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γιάννης Σαρακιώτης, ο πρώην βουλευτής Νίκος Τσώνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αποστολόπουλος, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων Ηλίας Κυρμανίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου “Συνεισφορά Πολιτών” Ντίνος Αναστασίου, οι πρώην Δήμαρχοι Κώστας Λιάλιος και Ευάγγελος Τετριμμίδας, ο εκδότης του “Λαμιακού Τύπου” Σπύρος Ρίζος και εκπρόσωποι φορέων.
Η Εκδήλωση - Διάλεξη με ομιλήτρια την Καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ κα Μαρία Ευθυμίου με θέμα “Γλώσσα & Ναυτιλία οι Πυλώνες του Ελληνισμού”, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 5 Απριλίου 2025 σε αίθουσα του Γυμνασίου - Λυκείου Μώλου και την εκδήλωση διοργάνωσε ο νεοσύστατος Σύλλογος του Μώλου “Συνεισφορά πολιτών”.
Την κα. Ευθυμίου παρουσίασε και προλόγισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ντίνος Αναστασίου, ενώ χαιρετισμό έκαναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών και ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ηλίας Κυρμανίδης.
Πριν την έναρξη της ομιλίας ο Σύλλογος επεφύλαξε στους καλεσμένους μια ευχάριστη εκπληξη από την χορωδία του Μώλου με 3 τραγούδια που συνοδεύτηκαν με μουσική πιάνου από τον Μαέστρο της.
Στη συνέχεια ο κ. Ντίνος Αναστασίου κάλεσε την κα Μ. Ευθυμίου στο βήμα για την ομιλία της.
Η διάλεξη ήταν πραγματικά εντυπωσιακή, καθήλωσε το ακροατήριο και διήρκησε δυόμιση ώρες περίπου. Μια εμπεριστατωμένη ομιλία απόλυτα κατανοητή και διανθισμένη με έξυπνο χιούμορ, έκανε χρήσιμες συγκρίσεις της ζωής των αρχαίων Ελλήνων με τους σημερινούς νεοέλληνες, επίσης φώτισε πτυχές της Ιστορίας που δεν είναι ευρέως γνωστές παραθέτοντας πληθώρα στοιχείων.
Ήταν μια αφήγηση που διέτρεξε την ιστορία από τους αρχαίους Έλληνες, στους Μακεδόνες, στους Ρωμαίους, στους Βυζαντινούς, στον πολιτισμό της Δύσης και της Ανατολής, τους Οθωμανούς και μέχρι σήμερα.
Επίσης η σπουδαία ακαδημαϊκός μίλησε για την επιρροή που είχε η Ελληνική Γλώσσα και η Ναυτιλία στη διάρκεια των 3.500 ετών που μας είναι γνωστή η Ιστορία μας.
Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα μας, στο φύλλο της Τρίτης 8 Απριλίου.