Πρόεδρος ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Νίκος Σουλιώτης : "Στόχος όλων μας να γίνουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες πιο αποτελεσματικοί και πιο αποδοτικοί''
Η κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Diνani Caravel,ενω κεντρικός ομιλητής ηταν ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές που θα διέπουν τον Νέο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης.
Ο Υπουργός Εσωτερικών ήδη έχει γνωστοποιήσει στα διοικητικά συμβούλια της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ τις αλλαγές που προτείνονται στον νέο Ενιαίο Κώδικα Αυτοδιοίκησης και στο οποίο καταγράφονται με σαφήνεια οι 9+2 θεματικές διοικητικά κατηγορίες στις οποίες πραγματοποιούνται ουσιαστικές αλλαγές με τον προτεινόμενο νέο Ενιαίο Κώδικα Αυτοδιοίκησης.
Ειδικότερα οι 9+2 αυτές βασικές παρεμβάσεις στο αυτοδιοικητικό δίκαιο είναι οι:
- Εκλογική διαδικασία αιρετών: α) Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες θα εκλέγονται σε ένα γύρο με πλαφόν το 42%, β) Κατάργηση δημοτικών ενοτήτων ως εκλογικών περιφερειών στους δήμους, γ) Απόσπαση λόγω εκλογής των συμβούλων όλων των οργάνων προς υπηρεσίες που βρίσκονται στον τόπο εκλογής τους
- Διακυβέρνηση Φορέων Αυτοδιοίκησης: δήμων, περιφερειών και των νομικών τους προσώπων – «δυνατότητα συμβουλευτικού δημοτικού δημοψηφίσματος με ηλεκτρονικές διαδικασίες».
- Άσκηση ελέγχου νομιμότητας: Σύσταση «Υπηρεσίας Γενικής Εποπτείας Νομιμότητας ΟΤΑ με επικεφαλής τον Γενικό Επόπτη Νομιμότητας, ο οποίος θα συντονίζει τον έλεγχο νομιμότητας στις επτά (7) Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας και θα διασφαλίζει την ομοιομορφία του ελέγχου» αλλά και της δημιουργίας «δύο πειθαρχικών συμβουλίων με τακτικούς διοικητικούς δικαστές και εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ κεντρικά στο Υπουργείο Εσωτερικών
- Ασυλία παραβατικότητας αιρετών: «Επεκτείνεται το μέτρο της εξαίρεσης από την αυτόφωρη διαδικασία και στους αντιδημάρχους και αντιπεριφερειάρχες».
- Καταστατική θέση αιρετών / Ασυμβίβαστο: Προβλέπεται «ύπαρξη επαγγελματικού ασυμβίβαστου δημάρχου (όσον αφορά ενεργή συμμετοχή σε εταιρεία ή άσκηση ατομικού επαγγέλματος)…
- Άσκηση των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης: α) «εξειδίκευση του τεκμηρίου διοίκησης των τοπικών υποθέσεων υπέρ των ΟΤΑ με την εισαγωγή του τεκμηρίου της καθημερινότητας των κατοίκων των δήμων και των περιφερειών», β) «επανεξέταση των αρμοδιοτήτων των αποκεντρωμένων διοικήσεων, ιδίως σε σχέση με τις αρμοδιότητες της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
- Οικονομική διοίκηση φορέων αυτοδιοίκησης: «Δημιουργείται Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κεντρικών Ηλεκτρονικών Πληρωμών για την διαχείριση των δημοτικών εσόδων σε μια ενιαία κεντρική πλατφόρμα που θα επιτρέπει στους δήμους την αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών τους συναλλαγών, την αυτοματοποίηση των διαδικασιών ενημέρωσης οφειλετών και είσπραξης οφειλών.
- Φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων: καταργείται και σε αντιστάθμισμα ενισχύεται ο συντελεστής του ΤΑΠ, που πλέον μετονομάζεται σε Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης».
- Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι – ΚΑΠ: Επαναπροσδιορισμός των ποσοστών των πηγών εσόδων Δήμων και Περιφερειών.
- Γενικές Επισημάνσεις Οικονομικής Διοίκησης: Επικαιροποίηση και ενσωμάτωση στον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διατάξεων από τρία Διατάγματα του 1959, 1981 και 1996.
- Καταγραφή Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων: Τα έξι που προβλέπονται στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
''H προσπάθεια που γίνεται. σημείωσε ο κ. Κυρμανίδης, είναι σοβαρή, ουσιαστική και απόλυτα αναγκαία.
-''Στο κεφάλαιο των αρμοδιοτήτων, επιχειρείται μία σαφής κατανομή των ρόλων μεταξύ Κεντρικού Κράτους και Αυτοδιοίκησης, ώστε να αποφεύγονται αλληλοεπικαλύψεις και σύγχυση.
- Στο σύστημα διακυβέρνησης, ενισχύεται η διαφάνεια, η λογοδοσία και η δημοκρατική λειτουργία των ΟΤΑ.
- Στα νομικά πρόσωπα, προωθείται η απλοποίηση και η ευελιξία, ώστε να υπηρετούν πιο αποτελεσματικά τις τοπικές ανάγκες.
- Στην οικονομική διαχείριση, προβλέπονται εργαλεία που ενισχύουν την οικονομική αυτοτέλεια και τη χρηστή διαχείριση.
Η προσπάθεια αυτή δεν είναι απλή.
Δεν είναι μια απλή κωδικοποίηση διατάξεων.
Είναι μια συνολική αναμόρφωση του τρόπου που λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Είναι μία νέα αρχιτεκτονική, που θέλει να απαντήσει στις ανάγκες της κοινωνίας σήμερα και αύριο.
Η συμμετοχή μας σε αυτή τη διαδικασία, ως ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, ήταν και παραμένει δημιουργική και ουσιαστική.
Γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία μπορούμε να χτίσουμε ένα λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο.
Και πρέπει να το πούμε καθαρά:
Ο νέος Κώδικας είναι ένα μεγάλο και θετικό βήμα μπροστά.
Ένα εργαλείο που αν το στηρίξουμε σωστά, μπορεί να αναβαθμίσει ουσιαστικά την Αυτοδιοίκηση, να δυναμώσει τη φωνή της Τοπικής Δημοκρατίας και να ενισχύσει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, η επιτυχία ενός Κώδικα δεν κρίνεται μόνο στο κείμενο του Νόμου.
Κρίνεται κυρίως στη δυνατότητα εφαρμογής του στην πράξη.
Κρίνεται στο αν δίνουμε στους Δήμους και στις Περιφέρειες τα εργαλεία, το ανθρώπινο δυναμικό και τους πόρους που χρειάζονται για να φέρουν εις πέρας τις αρμοδιότητές τους.''