Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Ο Γιάννης Σαρακιώτης για την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Τη χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων και τη γενικότερη οπισθοδρόμηση στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων επισημαίνει ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, όπως έχει ανακηρυχθεί η 28η Απριλίου από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Όπως τονίζει ο κ. Σαρακιώτης: «Η κατάλυση των εργασιακών σχέσεων ούτε είναι “εισαγόμενη” ούτε η αναχαίτισή της είναι “πάνω από τις δυνατότητες μιας Πολιτείας”, όπως επιχειρηματολογούν έναντι κάθε μείζονος προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας οι επικοινωνιολόγοι της Ν.Δ.. Μετά από έξι χρόνια Κυβέρνησης Μητσοτάκη, το μήνυμα της 28ης Απριλίου καθίσταται πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς οι εργασιακοί νόμοι των κυρίων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη (Ν.4808/2021 και Ν.5053/2023) έχουν επιφέρει σειρά αρνητικών συνεπειών εις βάρος των εργαζομένων.

Με την εργασιακή επισφάλεια να κυριαρχεί και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας να αφορούν αποκλειστικά το 29% του ιδιωτικού τομέα τη στιγμή που η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει κάλυψη κατά 80%, με 1 στους 4 εργαζόμενους να μη λαμβάνει την αναπροσαρμογή των αποδοχών όπως δικαιούταν μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (Ο.Ι.Υ.Ε.) να καταγγέλλει αδικαιολόγητες απολύσεις εργαζομένων που διέθεταν εργασιακή προϋπηρεσία πριν το 2012 προκειμένου να μην υλοποιηθεί η αύξηση των μισθών και να μην καταβληθεί το επίδομα των τριετιών, ο τομέας της εργασίας στη χώρα μας μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως “ζούγκλα”. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε., η ποιότητα εργασίας στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη πανευρωπαϊκά, με το 75% των εργαζομένων να αναφέρουν “σωματική εξάντληση μετά τη δουλειά”, ενώ σε ποσοστό 61% δηλώνουν ότι οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινώσει τη σωματική υγεία τους.

Το δραματικότερο, ωστόσο, στοιχείο αφορά τα εργατικά ατυχήματα, τα οποία έχουν εκτοξευτεί από 11.957 το 2021 σε 14.388 το 2022 και σε 14.920 το 2023, ενώ το 2024 καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 44 ημερησίως. Τα δε δυστυχήματα ανήλθαν σε 108 το 2023, εκτοξεύτηκαν στα 146 το 2024, ενώ το 2025 φθάνουν ήδη τα 35. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Eurostat, στην Ελλάδα καταγράφεται μόλις το 30-40% των εργατικών ατυχημάτων, πραγματικότητα η οποία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας εξαιτίας της υποστελέχωσης της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, όπως έχει επισημάνει το Σωματείο της εν λόγω κρίσιμης υπηρεσίας. Τα ως άνω δεδομένα συνιστούν μόνο μία ψηφίδα του τοπίου της εργασίας στην πατρίδα μας, όπως αυτό έχει επιδεινωθεί κατά τα τελευταία έξι χρόνια, με τα αρνητικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής να έχουν καταστεί εμφανή στο σύνολο των επαγγελματικών κλάδων».

 

 

 

 

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.