«Ιδού η Ρόδος, ιδού και η πρόταση» από το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων - 205 εκ. ευρώ διεκδικούν οι Δήμοι για την θωράκιση των πόλεων απέναντι στην κλιματική αλλαγή
Στον Πρωθυπουργό, στα κοινοβουλευτικά κόμματα, ακόμη και στον Εισαγγελέα είναι αποφασισμένοι να φτάσουν οι Δήμοι για να διεκδικήσουν την κοστολογημένη πρόταση, ύψους 205 εκατομμυρίων ευρώ, που στοχεύει να θωρακίσει τις πόλεις και τις κοινότητες απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η πρόταση παρουσιάστηκε στη γενική συνέλευση του Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων στη διάρκεια του συνεδρίου της ΚΕΔΕ.
114 Δήμαρχοι από κάθε γωνιά της χώρας, μεταξύ αυτών οι Δήμαρχοι Λαμιέων, Λοκρών, Μακρακώμης, Δελφών και Λεβαδέων, ένωσαν τις φωνές τους, υποστηρίζοντας ομόφωνα την πρωτοβουλία αυτή.
Η πρόταση παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του Δικτύου και Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και σύντομα θα κατατεθεί στον Πρωθυπουργό, στα κοινοβουλευτικά κόμματα, ακόμη και στον Εισαγγελέα, επιδιώκοντας τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων.
«Το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων, με τη συμμετοχή και την ομοφωνία των Δημάρχων, προχωρά με ενιαία φωνή για την ενίσχυση της «ασπίδας» προστασίας που θα χρειαστούν οι πόλεις μας σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο κλίμα απειλών. Ιδού η Ρόδος, ιδού και η πρόταση», τόνισε ο πρόεδρος του Δικτύου και Δήμαρχος Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.
«Σε μια εποχή που οι αυξανόμενες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και οι φυσικές καταστροφές δοκιμάζουν συνεχώς τις τοπικές κοινωνίες μας, εμείς από τη μεριά μας, έχουμε συγκεκριμένη πρόταση την οποία θα καταθέσουμε πλέον στην κυβέρνηση, σε όλα τα πολιτικά κόμματα και φυσικά στον εισαγγελέα και σε όλους τους αρμόδιους φορείς, με την ελπίδα ότι η κραυγή αγωνίας όλων των συναδέλφων Δημάρχων από τους ορεινούς, τους νησιωτικούς και τους αστικούς δήμους θα εισακουστεί για να γίνουν γενναίες αλλαγές στην πολιτική προστασία» τόνισε ο κ. Κωνσταντάτος.
Το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων (Ελ.Δ.Α.Π.), πρόσθεσε, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον κομβικό τομέα της Πολιτικής Προστασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με σκοπό να αποδείξει έμπρακτα τη δύναμη της συνεργασίας για τη δημιουργία μιας ισχυρής «ασπίδας» απέναντι στους κινδύνους που απειλούν τις κοινωνίες μας.
Η πρόταση των μελών της γενικής συνέλευσης, εκφράζει την αγωνία των τοπικών κοινωνιών για τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων πολιτικής προστασίας.
Η Γενική Συνέλευση στη Ρόδο σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναδεικνύοντας τη δύναμη της συνεργασίας για την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των Δήμων απέναντι στις σύγχρονες απειλές.
Στη γενική συνέλευση αν και είχε προσκληθεί απουσίασε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης γεγονός που εξόργισε τους Δημάρχους.
«Η απουσία του υπουργού αλλά και κάθε άλλου κυβερνητικού παράγοντα περιφρονεί το θεσμό της αυτοδιοίκησης» τόνισε φανερά ενοχλημένος ο πρόεδρος του Δικτύου Δήμαρχος Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος και συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους ανέφερε ότι δεν μπορεί να ζητάμε τη συνεργασία με το υπουργείο και αυτοί να αδιαφορούν, ενώ να μας ζητούν εξηγήσεις και να μας φορτώνουν τις ευθύνες κάθε φορά που έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα.
«Αυτή τη στιγμή έρχεται το κράτος και μας βάζει έναν φόρο που τον ονομάζει τέλος ανθεκτικότητας. Σημαίνει να εισπράττει 1,2 δις ευρώ τον χρόνο που θα πηγαίνουν στο δημόσιο ταμείο.
Για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Ποιες ανθεκτικές υποδομές θα γίνουν, έργα θα δημοπρατηθούν, ποιος εξοπλισμός θα παραχθεί ; Κατά τη γνώμη μου πουθενά. Αυτό το τέλος ανθεκτικότητας πρέπει να αποδοθεί στους δήμους μέσα από ένα ειδικό ταμείο για να μπορούν οι παραπάνω δράσεις να χρηματοδοτηθούν χωρίς να υπάρχει δημοσιονομικό κόστος» πρόσθεσε.
• Στη γενική συνέλευση του Δικτύου συμμετείχε και ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, ο οποίος με αφορμή την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης δήλωσε: «Την περίοδο προετοιμασίας του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ είχα τονίσει πως η αυτοδιοίκηση ενωμένη μπορεί να πετύχει πολλά περισσότερα από όσα εάν κάθε Δήμος λειτουργεί μεμονωμένα.
Η πρωτοβουλία του Δικτύου και η απόφαση να καταθέσει μία κοινή, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη πρόταση για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας των Δήμων σε όλη την Ελλάδα, είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας.
Ας είναι η Γενική Συνέλευση της Ρόδου ένα σημείο όπου αυτοδιοίκηση ενωμένη θα προχωρήσει ακόμα πιο δυνατά, προτάσσοντας το εμείς, για την επίλυση σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τις τοπικές μας κοινωνίες».
Δήλωση Δημάρχου Λοκρών κ. Αθανασίου Ζεκεντέ για τη διεκδίκηση της ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας στους Δήμους
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του δικτύου για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία, του «Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στην Ρόδο, στο περιθώριο του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ανέδειξε την διεκδίκηση των Δήμων για ενίσχυση των δομών πολιτικής προστασίας στην αυτοδιοίκηση.
Δεκάδες Δήμαρχοι συμμετείχαν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση επισημαίνοντας τη δέσμευσή τους για τη δημιουργία ενός ανθεκτικού και ασφαλούς μέλλοντος για τους Δήμους τους, σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια κρατικά όργανα και την επιχειρηματική κοινότητα.
Το «Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων» κατάρτισε κοστολογημένη μελέτη ύψους 205 εκατομμυρίων ευρώ για επιχειρησιακό εξοπλισμό, ευφυή συστήματα πρόληψης και αντιμετώπισης, αναβάθμιση δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού και εκπόνηση επιστημονικών μελετών, η οποία θα υποβληθεί στην κυβέρνηση.
Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθούν οι δυνατότητες παρέμβασης της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω ενός ισχυρού συστήματος πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο, το οποίο είναι σε θέση να επικαιροποιεί τα σχέδια και τις διαδικασίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων» πιστεύω πως έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε, αλλά ήδη έχουμε θέσει τις βάσεις για την πολιτική προστασία σε τοπικό επίπεδο, μέσα από την καλή δουλειά που γίνεται.