Ενημερωτική εσπερίδα για τις ΑΠΕ και την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων στη Σπερχειάδα - Κατά της αυθαίρετης εγκατάστασης Δήμος Μακρακώμης και Πρωτοβουλία για την Προστασία των Βουνών της Δυτικής Φθιώτιδας
Στο Συνεδριακό Κέντρο “Αθανασίου και Μαίρης Ακρίδα” στη Σπερχειάδα, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εσπερίδα για τις ΑΠΕ και την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων, που διοργάνωσε ο Δήμος Μακρακώμης και η Πρωτοβουλία για την Προστασία των Βουνών της Δυτικής Φθιώτιδας.
Τις ομιλίες άνοιξε η Αντιδήμαρχος κα Λαμπρινή - Λυδία Ρήγα, που αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου Μακρακώμης κατά της αυθαίρετης εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα βουνά της Δυτικής Φθιώτιδας.
Ακολούθησε ενημέρωση από το μέλος της Πρωτοβουλίας για την Προστασία των Βουνών της Δ. Φθιώτιδας, Γεωπόνου κας Αρχοντούλας Καλογερά, που αναφέρθηκε στη λαίλαπα αιτήσεων προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων σε όλους τους ορεινούς όγκους (με τελευταία αυτή που αφορά τον Γουλινά) του Δήμου Μακρακώμης και των όμορων Δήμων. Ενημέρωσε δε πως αντιμετωπίζεται το κορυφαίο αυτό ζήτημα από τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής μας.
Ο Γεωλόγος - Μηχανικός Περιβάλλοντος κος Νικόλαος Στάππας έκανε εκτενή αναφορά στην περιβαλλοντική επιβάρυνση και τις εκχερσώσεις που θα προκύψουν από τις εργασίες εγκατάστασης και τη διάνοιξη οδικών δικτύων για την μεταφορά υλικών εγκατάστασης. Επίσης, ανέφερε πως στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ δεν λαμβάνεται υπόψη η επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα και των πηγών ύδατος που πλήττουν τους υδροδοτούμενους γειτνιάζοντες οικισμούς.
Τέλος, ο εξειδικευμένος δικηγόρος του κος Τρύφων Κόλλιας ανέλυσε το θέμα της εγκατάστασης αιολικών «πάρκων» στην περιοχή μας από πολιτικής, κοινωνικής, νομικής, περιβαλλοντικής και ενεργειακής πλευράς.
Για το θέμα τοποθετήθηκαν, η Αντιπεριφερειάρχης για θέματα δασικής πολιτικής, κτηνοτροφίας, χωρικού σχεδιασμού και προστατευόμενων περιοχών κα Αικατερίνη Καλαντζή, ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων του Δάσους Λαμίας κος Πάρης Φούντας, ο κος Στέφανος Σταμέλος κλπ.
Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Πολιτών Δυτικής Φθιώτιδας 178 νέες αιτήσεις για Βεβαίωση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μόνο τον Οκτώβριο έγιναν στην ΡΑΕ.
Από αυτές οι 24 έγιναν την ίδια μέρα 6-10-23 από την FARIA RENEWABLES A.E., 16 για Αιολικά ισχύος 602,7 MW και 8 για Φ/Β ισχύος 215,74262 MW. Πάνω από τα μισά Αιολικά μπαίνουν στα κοντινά βουνά του Δήμου Καρπενησίου (Πικροβούνι, Αγριοκερασιές, Κρανιά, Νεραϊδοβούνι, Προφ. Ηλίας Δομνίστας, Στενά Παρακαμπυλίων και Προυσσού, Παλιόχαλο-Μελιάτρες-Πυργούλια Δομνίστας και Πλατάνου, Πινακάκια-Τσούμα Ποταμιάς) εκτός του δικού μας Γουλινά.
Ταυτόχρονα παλιές άδειες, τροποποιούνται για να συμπεριλάβουν και "ενσωματωμένη αποθήκευση", μπαταρίες δηλαδή, επειδή έτσι θα επιδοτηθούν ευκολότερα...
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας έχει πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης αιολικών πάρκων στη Στερεά Ελλάδα.
Μάλιστα στις δημόσιες τοποθετήσεις τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, έχουν εκφράσει την ανησυχία και τη διαφωνία των τοπικών κοινωνιών στην αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Με γνώμονα πάντα τη σύμφωνη γνώμη των δημοτικών συμβουλίων και με πρόταση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού, το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος την άμεση αναστολή κάθε σχεδιασμού εγκατάστασης νέων ΑΠΕ στη Στερεά Ελλάδα, τη μεταφορά της αρμοδιότητας αδειοδότησης έργων ΑΠΕ στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, τον απόλυτο σεβασμό στην κείμενη νομοθεσία αλλά και στην έννοια του μέτρου και της αναλογικότητας κατά την αδειοδότηση των αιολικών σταθμών, καθώς και την αύξηση των ανταποδοτικών ωφελημάτων προς τις τοπικές κοινωνίες.
«Απόσυρση» αιολικών στην ορεινή Στερεά
Στην απόσυρση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού συνολικής ισχύος 46,80 MW στη θέση «Κοκκινιάς - Πατήματα» των Δήμων Καρπενησίου, Μακρακώμης και Ναυπακτίας προχώρησε η εταιρεία «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», έπειτα από στοιχειοθετημένες και εμπεριστατωμένες αντιρρήσεις-απόψεις που κατέθεσαν κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης οι Δήμοι Καρπενησίου και Μακρακώμης για την απόρριψη της μελέτης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, με την ΜΠΕ επιχειρήθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση ενός αιολικού σταθμού αποτελούμενου από 13 ανεμογεννήτριες ισχύος 3,60 MW έκαστη, με ύψος πυλώνα 69 μέτρα, διάμετρο πτερωτής 112 μέτρα και συνολικό ύψος 123 μέτρα σε υψόμετρο μεταξύ 1.540 έως και 1.800 μέτρων στην κορυφή του Κοκκινιά και με επιφάνεια συνολικής κατάληψης 170.658, τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων τα 165.394 βρίσκονταν μέσα σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις.
Κατόπιν των αντιρρήσεων των δύο Δήμων, κομβικές αρμόδιες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων οι οικείες δασικές υπηρεσίες, γνωμοδότησαν αρνητικά επί της ΜΠΕ, με αποτέλεσμα η ενδιαφερόμενη εταιρεία να αναγκαστεί να αιτηθεί την απόσυρση του αιτήματος της, προκειμένου να αποφύγει την απόρριψή του από την ίδια την αδειοδοτούσα αρχή.
Μάλιστα, λόγω της ανωτέρω αρνητικής εξέλιξης για την εταιρεία, ουδέποτε κατέβαλε τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά για τη Βεβαίωση Παραγωγού του αιολικού σταθμού προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με αποτέλεσμα αυτή η Βεβαίωση Παραγωγού να παύσει να ισχύει.
Κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία δεν μπορεί να επανέλθει με νέα «διορθωμένη» ΜΠΕ επί του συγκεκριμένου έργου.
Κατά συνέπεια, ο Κοκκινιάς στην ορεινή Ναυπακτία, αλλά και οι ορεινοί όγκοι των γειτονικών Δήμων Καρπενησίου και Μακρακώμης, από τους οποίους σχεδιαζόταν να διέλθει η οδοποιία συνολικού μήκους περίπου 14,5 χιλιομέτρων, δεν θα πληγούν από το συγκεκριμένο έργο, το οποίο, εάν (υλοποιούνταν, θα προκαλούσε συντριπτική υποβάθμιση στο τοπίο και την ανέγγιχτη φύση της ευρύτερης περιοχής.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα “η υφιστάμενη πυκνότητα των αιολικών πάρκων μόνο στα όρια του Δήμου Ναυπακτίας προσεγγίζει και υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τη μέγιστη επιτρεπόμενη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και πρακτικά δεν υπάρχουν περιθώρια για εγκατάσταση επιπλέον ανεμογεννητριών.
Μόνο βορειοανατολικά της πόλης της Ναυπάκτου έχουν ήδη εγκατασταθεί και λειτουργούν 93 ανεμογεννήτριες”.